3 Cabaran Ibu Menyusu Semasa Berpuasa

Cabaran Ibu Menyusu pasti dirasai oleh ibu setiap kali berpuasa. Buat anda yang bergelar ibu dan ingin dapatkan supplement untuk membantu atasi cabaran ibu menyusu boleh terus whatsapp Qiqi di talian 013-425 2356.

Cabaran Ibu Menyusu Semasa Berpuasa

Khas buat anda yang nak atasi cabaran ibu menyusu, boleh dapatkan Set Ramadan Shaklee Terbaik 2022 dan dapatkan cara makan terbaik yang di sarankan oleh pakar penyusuan dan doktor berpengalaman dengan Qiqi.

Kelebihan Susu Ibu

Banyak kajian yang mendapati bahawa susu ibu adalah nutrisi terbaik buat bayi anda. Tetapi dengan berpuasa, ia tidak akan menjejaskan zat-zat yang terdapat pada susu ibu.

Cabaran Ibu Menyusu Semasa Berpuasa

Antara kelebihan susu ibu pada anak adalah :

1. Susu ibu mengandungi nutrisi yang diperlukan untuk menguatkan imun anak dan menghindari dari terkena jangkitan seperti selesema dan radang.

2. Susu ibu membantu anak membesar dengan sihat dan kuat dengan menguatkan tulang dan minda anak.

3. Susu ibu lebih mudah di dapati berbanding susu formula lainnya dengan keperluan nutrisi yang mencukupi buat bayi anda.

4. Susu ibu dapat membantu bayi untuk rasa kenyang dan tidak berada dalam kelaparan.

5. Membekalkan zat -zat penting pada bayi melalui susu ibu.

Banyak betul kebaikan susu ibu pada bayi kan jadi perlu diberikan secara maksimum dan exclusive supaya bayi anda dapat semua kelebihan yang ada pada susu ibu selama 2 tahun.

3 Cabaran Ibu Menyusu Semasa Berpuasa

Menjelang bulan Ramadan pasti ada saja ibu yang akan memikirkan beberapa cabaran ibu menyusu sepanjang berpuasa. Tetapi sudah pasti ada  cara untuk atasinya supaya dapat terus berpuasa penuh walaupun menyusukan anak.

Cabaran Ibu Menyusu Semasa Berpuasa

Beberapa cabaran ibu menyusu yang sering dihadapai adalah :

  1. KUALITI DAN KUANTITI SUSU IBU MENURUN

Perkara yang paling di risaukan biasanya adalah berkaitan kualiti dan kuantiti susu ibu itu sendiri. Tapi usah khawatir, dengan pengambilan makanan yang seimbang dan kekerapan bayi menyusu, ia akan membantu ibu uantuk menghasilkan susu yang lebih berkualiti dengan kuantiti yang banyak.

2. RASA LEBIH DAHAGA

Anda akan terasa lebih dahaga berbanding hari biasa kerana ibu perlu menyusukan bayi. Jika anda ingin mengetahui tanda-tanda dehidrasi, anda akan mengalami situasi di mana air kencing berwarna gelap, berbau kuat dan kuantiti yang sedikit.

3. BADAN TERASA PENAT DAN LEBIH CEPAT LAPAR

Berpuasa sambil menyusukan anak adalah satu rutin yang agak memenatkan, jadi anda perlu pastikan anda mengambil makanan yang berat semasa sahur supaya kekal bertenaga.

Anda juga di sarankan melakukan kerja-kerja ringan yang anda mampu lakukan sahaja supaya kuantiti susu ibu tidak terjejas.

5 Cara Atasi Cabaran Ibu Menyusu Semasa Berpuasa

Di sini Qiqi akan kongsikan beberapa cara untuk atasi cabaran ibu menyusu agar ibu dapat berpuasa dengan bertenaga. Antaranya,

  1. MESTI MENGAMBIL SAHUR

Sebolehnya anda perlu mengutamakan waktu sahur dan melewatkan sahur supaya badan anda lebih bertenaga dan rasa kenyang lebih lama.

2. MINUM AIR YANG SECUKUPNYA

Pengambilan kuantiti air yang secukupnya juga penting sewaktu bersahur dan berbuka supaya anda tidak mengalami dehidrasi.

” Pengasuh anak saya pernah bertanya kenapa susu ebm saya pekat dan nampak berminyak. Susu ibu yang lain nampak cair. Sejak amalkan set menyusu shaklee fullset tu best sangat, susu jadi berkualiti, anak tidur lena straight je, alhamdulillah.”

Puan nisa

3. ELAK AMBIL MINUMAN BERKAFEIN

Anda perlu mengurangkan atau sebaiknya elakkan dari minum minuman berkafein kerana ia akan mengurangkan kualiti susu ibu.

4. TERUSKAN JADUAL PENGEPAMAN SUSU

Pastikan anda mempunyai jadual untuk pam susu secara konsisten bagi mengelakkan susu drop.

5. KEKAL POSITIF

Mindset yang baik juga perlu dititikberatkan dan anda perlu sentiasa berfikiran positif dengan mendapatkan sokongan dari pasangan dan keluarga. Pastikan anda tidak terlalu letih dan stress sehingga mengganggu panghasilan susu.

“Pagi tadi baju lenjun dengan susu. Pam kat opis dapat 15oz sekali pam.”

Puan Siti

Anda boleh terus hubungi

Shaklee Alor Setar

untuk membantu anda mendapatkan set ibu menyusu bertenaga ketika berpuasa dengan set produk dan cara makan paling berkesan ikut bimbingan doktor.

WHATSAPP SEKARANG ke 013-4252356

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge